Oriasema Windcape: Kuinka kasvattaa hevosiaJaetaan

Oriasema Windcape: Kuinka kasvattaa hevosia

Täällä Oriasema Windcape -sivustollaolemme ylpeitä voidessamme sanoa, että meillä on yksi alueen parhaista hevostiloista. Maatilamme kouluttaa ja kasvattaa laadukkaita hevosia, joita käytetään enimmäkseen kilpa- ja hevosurheilussa. Kerro meille joitain asioita, jotka tiedämme hevosten jalostusprosessista, jotka voit lukea alla:

Tammien kiertosykli

Mares tulee murrosikään noin 18 kuukauden ikäisenä, jolloin he alkavat lämpösyklin. Ne menevät lämpöön säännöllisesti lisääntymiskauden aikana, joka kestää yleensä loppukesästä alkutalviin. 

Tammat ovulaatiot kasvukauden aikana kolmen viikon välein, mutta ne ovat vain lämpöisiä ja vastaanottavia orille kahdesta kahdeksaan päivään. Tiheä virtsaaminen ja emättimen purkautuminen ovat molemmat merkkejä lämmöstä. 

Parittelumenetelmät

Hevosten kasvatuksessa käytettävät kolme menetelmää ovat laitumien parittelu, käsiparittelu ja keinosiemennys. Seuraavassa on nopea yleiskatsaus kustakin menetelmästä:

  • Laidun parittelu

Laidun kasvatus on paras ja turvallisin tapa kasvattaa hevosia. Tämä termi viittaa kääntymiseen oriin lämmössä olevan tamman kanssa. Aikataulu tai laituma on aidattava aidattuina, eikä sisällä kahta paritettavaa eläintä.

  • Käsiparitus

Käsiparittelu tarkoittaa sekä orin että tamman käsittelyä valvotussa jalostusympäristössä. 

Tämä voidaan tehdä kiusantangossa, pilttuun ovessa tai missä tahansa muussa kiinteässä kiinnikkeessä, joka on turvallista hevosille ja hoitajille. Kun ori lähestyy tammaa ja kiinnittää sen, orin käsittelijän on astuttava taaksepäin ja sallittava, että ori voi mennä omaan tahtiinsa. 

Parittelun jälkeen palauta ori heti pilalle ja kävele tammaa kymmenen – viidentoista minuutin ajan. Tamma haluaa kyykistyä ja pakottaa orin siittiöt ulos, joten on välttämätöntä kävellä häntä estääkseen tämän toiminnan.

  • Keinosiemennys

Toinen tapa kasvattaa hevosia on keinosiemennys, jonka saa tehdä vain luvan saanut kasvatusasiantuntija tai eläinlääkäri. Se on suosittu tapa tuottaa urheiluhevosia, orien siittiöiden ollessa laajalti saatavilla. Täysi käsitys tamman kiertokierrosta ja jalostushistoria ovat kaikki välttämättömiä, jotta tämä menetelmä olisi tehokas.

Raskaus ja syntymä

Raskaus kestää 330-342 päivää, ja kevyemmillä roduilla on pidempi raskaus (340-342 päivää) kuin raskaammilla roduilla (330-340 päivää). Tiineet tammat synnyttävät yleensä yhden varsa, kun taas kaksoset ovat harvinaisia. 

Heti kun varsa on syntynyt, sieraimien ympärillä olevat limat tai muut materiaalit tulee poistaa varsa hengittää. Napanuoran tulisi myös olla päällystetty jodilla, jotta bakteerit eivät pääse elimistöön ja aiheuttaisi vakavaa veri-infektiota. 

Ensimmäisen 1-2 tunnin sisällä varsa alkaa hoitaa. Tämä on elintärkeää, koska ensimmäisellä tammanmaidolla, joka tunnetaan ternimaitona, on vasta-aineita, jotka suojaavat nuorta varsaa sairaudelta. Maidonkorviketta voidaan käyttää korvikkeena, jos tamma hylkää varsaan.